سر درد های عصبی یکی از مشکلاتی است که امروزه گریبان گیر بسیاری از افراد شده است و درمان آن همیشه با استفاده از دارو میسر نیست. در این بخش لز مقاله ی دلگرم شما را با درمان سر درد های عصبی به روش طب سنتی آشنا میکنیم با ما همراه باشید.
مقدمه ای در مورد سر درد های عصبی
میگرن یکی از بیماریهایی است که حتی کمی پیش از شروع، نشانههای آن امان فرد مبتلا را میبرد. راهکارهای متعددی برای کنترل درد ناشی از این بیماری وجود دارد از جمله: مصرف دارو، کمپرس آب سرد و حبس شدن در اتاق تاریک. اما راهکار بهتری هم برای کنترل این درد آزاردهنده وجود دارد.
این روش تغذیه مناسب و نوشیدن بعضی دمنوشهای آرامبخش است که میتواند به کنترل درد کمک کند.
برای درمان درد کشنده میگرن و سر درد های عصبی از داروهای گیاهی استفاده کنید.
بهترین روش مقابله با سردرد، در درجه اول پیشگیرى از وخیم شدن آن است. اگر جزء افرادى هستید که اغلب گرفتار سردرد هستند، بهتر است لیستى از تمام غذاهایى که ظرف چند روز یا چند هفته پیاپى خورده اید، تهیه کنید. سپس این لیست را به دقت بررسى کنید تا شاید رابطه اى میان مصرف غذایى خاص با بروز سردرد در خود بیابید.
خوردن پنیر، پرتقال، شکلات و قهوه با معده خالى مى تواند موجب بروز سردرد شود.
همچنین کم آبى، نداشتن فعالیت ورزشى و رژیمهاى سخت در سردرد موثر هستند. اما خبر خوش این است که اگر سردردها با عارضه دیگرى همراه نباشند به ندرت نشانه مشکلى جدى هستند. در حقیقت از هر چهار مورد سردرد، سه مورد در اثر گرفتگى ماهیچههاى پشت، گردن و فک به وجود آمده اند.
درمانهاى تکمیلى اغلب دیدگاهى کلى نگر دارند، آنها جسم و ذهن را با هم مورد درمان قرار مى دهند و فقط به نشانههاى بیرونى اکتفا نمى کنند.
این نوع درمانها را مى توان به موازات درمانهاى دارویى معمول اعمال کرد. اگر از آن دسته افرادى هستید که معمولاً از سردردهاى مکرر رنج مى برند، نا امید نشوید. روشهاى طبیعى متعدد و متنوعى براى تسکین سردرد یا حتى بهتر از آن، پیشگیرى از بروز سردرد وجود دارند که در اینجا به بعضى از آنها اشاره مى کنیم.
بنا بر اظهارات دکتر Lawton گیاهان زیر برای کاهش سردردهای خاص بکار می روند.
گل ساعتی
از قدیم این گیاه به عنوان آرام بخش در شرایط اضطراب و بی خوابی استفاده می شده است. همچنین برای درمان سردردهایی که در شرایط خاص اتفاق می افتند، مفید است. این گیاه همانطور که از نامش پیداست برای کسانی که در زندگی بسیار هیجان دارند، آنهایی که خیلی پرشور، آتشین مزاج و تندخو هستند و به راحتی خشمگین می شوند توصیه می شود. این گیاه خاصیت آرام بخش و تسکین دهنده سیستم عصبی را دارد و باعث کاهش سردردهای ناشی از شرایط هیجانی می شود.
کوهوش سیاه Black cohosh
این گیاه بومی شمال آمریکا، سابقاً برای دردهای روماتیسم استفاده می شد، هم اکنون برای سردردهایی که بر اثر افسردگی اتفاق می افتند، بسیار موثر است. چرا که این گیاه تاثیر استروژنی بر بدن دارد. بنابراین برای خانم ها بیشتر توصیه می شود. ولی آقایان هم می توانند با مصرف یک دوره کوتاه از تاثیرات فوق العاده آن بهره مند شوند.
پوست درخت بید سفید
این گیاه مانند سایر گیاهان دارویی باعث فرونشاندن درد می شود و تنها به عنوان تسکین دهنده ، درد را از بین برده اما به درمان علت اصلی درد نمی پردازد و فقط باعث کاهش و تخفیف درد می شود.
دکتر Lawton می گوید: باید این گیاه را در حجم بالا و با دز زیاد مصرف کرد تا خاصیت خود را نشان دهد. اما پیشنهاد می شود این گیاه را به عنوان مکمل با سایر گیاهانی که به درمان قطعی عارضه می پردازند، مصرف کرد.
گل آلاله و گل مینا یا بابونه قوی
با وجود این که این گیاهان به عنوان درمان کننده سردرد، در میان مردم بسیار محبوب و پرطرفدار هستند، اما باید ابتدا بین سردردهای میگرنی و سایر سردردها تمایز قائل شد. میگرن بر اثر تغییر ناگهانی فشار خون در مغز اتفاق می افتد و بعلاوه این نوع سردرد شدید معمولاً با حالت تهوع و حساسیت به نور و صدا همراه است و سردرد نیز یکی از اجزاء بیماری میگرن است. همه این گیاهان برای درمان میگرن مناسب هستند؛ اما در درمان سایر انواع سردرد خیلی کارا نیستند.
دکتر Lawton می گوید: تجربه نشان می دهد تنها برای ۲۵% از بیماران با سردردهای معمولی این دو گیاه موثر بوده است.
بی خطر بودن درمان بوسیله گیاهان دارویی
معمولاً اکثر گیاهان دارویی را می توان همزمان با درمانهای شیمیایی مانند آسپرین و ادویل استفاده کرد و استفاده همزمان آنها با هم هیچگونه عارضه ای را ایجاد نمی کند. دکتر Lawton می گوید: بیشتر گیاهان بر مکانسیم متفاوتی در بدن تاثیر گذار هستند. البته پوست درخت بید سفید یک استثنا است. چرا که شامل ماده تشکیل دهنده ای مشابه با یکی از عناصر موجود در آسپرین است.
با این وجود چند نکته را برای رعایت ایمنی بیشتر در استفاده از گیاهان دارویی ، باید مد نظر قرار داد. بیماران با سابقه بیماری قبلی و یا در شرایطی که از داروی خاصی، استفاده می کنند، باید قبل از مصرف این گیاهان با پزشک خود مشورت کنند.
برای مثال زنانی که مشکل فیبرون دارند نباید از گیاه black cohosh استفاده کنند؛ چرا که باعث افزایش هورمون استروژن می شود که تاثیر مطلوبی بر برخی از فیبرونها ندارد.
همچنین بیماران باید در خصوص کمپانی سازنده این گیاهان دارویی تحقیق کنند تا کیفیت محصولات آنها مشخص شود. معمولاً کمپانی های سازنده خوب ، از مواد گیاهی با کیفیت بالا و اثر بخشی زیاد در پزشکی بهره می برند.
دکتر Lawton می گوید با خرید گیاهان دارویی ارزان قیمت و با کیفیت پایین، تنها چیزی که به آن مطمئن هستید وجود آن گیاه است و هیچ تضمینی در خصوص موثر بودن آن در درمان سردرد وجود ندارد.
چای گل زیرفون
که از ترکیب یک قاشق غذاخوری گل آن در ۲۵۰ میلی لیتر آب جوش و پس از مدت ۱۰ دقیقه تهیه می شود، خواص درمانی فراوانی داشته و به خصوص هنگام سرماخوردگی باعث کاهش علائمی چون سرفه، تب و تنگی نفس می شود.
دم کرده گل زیرفون، آرام بخش بوده و برای افراد مضطرب و پراسترس توصیه می شود. ترکیبات مفید موجود در چای زیرفون، فشار خون را تنظیم کرده، تپش قلب را کاهش داده و از بسیاری بیماری های قلبی پیشگیری می کند.
این نوشیدنی هضم و جذب موادغذایی را آسان تر کرده و نه تنها از بسیاری عوارض گوارشی پیشگیری می کرده بلکه کمک زیادی به درمان اسهال می کند.
مخلوطی از چای گل زیرفون همراه جوش شیرین به عنوان شست وشودهنده قوی دهان شناخته شده و برای درمان بسیاری از زخم های مخاط دهان از جمله آفت مفید است.
متخصصان این نوشیدنی را برای کاهش سردردهای عصبی از جمله میگرن توصیه کرده و مصرف آن را برای افراد با گرفتگی های عضلانی مفید می دانند.
ریحان
مصرف ریحان در تسکین سردرد و میگرن و نیز در درمان سرفه و تنگی نفس مؤثر است. ریحان سبز گیاهی است یکساله که بلندی آن تا ۶۰ سانتی متر میرسد و برگهای جوان آن سبز و روشن و به شکل بیضی نوک تیز با دندانههای ریز و معطر است.
طبیعت این گیاه گرم و خشک است و خواص درمانی آن مقوی، محرک و بادشکن است و بههاضمه کمک میکند، علاوه بر این تب بر، آرامکننده و ضد اسپاسم است.
ریحان باعث رفع بوی بد ناشی از خوردن سیر و پیاز میشود. همچنین زخمهای دهان را از بین می برد و کندی دندان را برطرف میکند. از سوی دیگر، ضعف معده و ضعف اعصاب را رفع می کند و انواع سردرد و میگرن را تسکین میدهد.
فلفل قرمز؛ معجزه داغ
فلفل قرمز یکی از گیاهانی است که مصرف آن میان مبتلایان به بیماری میگرن دیده میشود. بهاین دلیل که فلفل هندی یا قرمز میتواند درد میگرن را تسکین دهد، افرادی که سردردهایشان به بخش خاصی از سر مربوط نیست و در تمام سر پخش میشود میتوانند با خوردن فلفل هندی یا قرمز بیماریشان را تسکین دهند.
فلفل ترکیب فعالی به نام کپسایسین دارد. این ماده تسکیندهنده درد است. بهاین ترتیب که مسیر انتقال پیامهای عصبی از طریق گیرندههای درد به مغز را تغییر میدهد. البته هندیها برای این درمان گیاهی روش خاصی دارند.
شیوه مصرف: یک عدد فلفل را داخل یک فنجان آب جوش بریزید و آن را با عسل شیرین کنید. بهتر است مصرف این دارو را در حجم کم شروع کنید و بتدریج هرهفته مقدار مصرف آن را افزایش دهید.
زنجبیل؛ معجزه تند
معمولا از این گیاه برای خوش طعم کردن غذا استفاده میشود، اما گذشته از این، زنجبیل میتواند برای درمان حالت تهوع ناشی از سردردهای میگرنی موثر باشد. علاوه بر این گیاه زنجبیل در کنترل و بهبود سردردهای میگرنی نقش مهمی دارد. نکته مهم اینکه اثر زنجبیل در پیشگیری و کنترل میگرن با ضد دردهای شیمیایی برابری میکند.
شیوه مصرف: میتوانید یک تکه زنجبیل تازه را داخل یک فنجان آب جوش ریخته و بگذارید ده دقیقه بماند. اگر زنجبیل تازه در اختیار ندارید؛ با شروع نشانههای میگرن، حدود یکسوم قاشق مرباخوری پودر زنجبیل، معادل ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیگرم را در آب گرم ریخته و بنوشید.
نعنا؛ معجزه تلخ
نعنا ترکیبهای فعالی به نام منتول دارد که همین ترکیب باعث کنترل سردرد در افراد مبتلا به میگرن میشود. روغن نعنا هم برای درمان سردرد مناسب است. کافی است مقداری از آن را روی پیشانیتان بمالید. وقتی روغن نعنا را به این شیوه روی پیشانی میمالید، منتول در کاهش دردهای میگرنی و حالت تهوع ناشی از آن تاثیر بسیار مثبتی خواهد داشت. این گیاه خاصیت بازکنندگی رگهای خونی را دارد. به این ترتیب خون در سر بهتر به جریان درمیآید.
شیوه مصرف: دو قطره عصاره نعنا را داخل یک لیوان آب جوش بریزید. کمی صبر کنید تا آماده شود. میتوانید برای خوشطعم شدن، کمی نبات نیز به آن اضافه کنید.
بابونه؛ معجزه ضداسترس
چای بابونه یکی دیگر از داروهای گیاهی مورد توجه افراد مبتلا به میگرن است که به آرامش و خواب بهتر این افراد کمک میکند. بابونه استرسهای وارد شده به سیستم عصبی را آرام میکند. بنابراین افراد مبتلا به میگرن باید چای بابونه را به عنوان یک نوشیدنی همیشگی در رژیم غذاییشان داشته باشند. این چای برای کودکان هم ضرری ندارد.
روغن اسطوخودوس؛ مصرف موضعی
این گیاه نهتنها بوی خوبی دارد؛ بلکه به عنوان یک داروی خانگی برای درمان سردردهای میگرنی هم مورد استفاده قرار میگیرد. میتوانید این روغن را به طور موضعی هم مصرف کنید.
شیوه مصرف: این روغن را روی پیشانیتان بمالید یا بوی آن را استنشاق کنید. دو تا سه لیوان آب معمولی را بجوشانید سپس دو یا چهار قطره از روغن را داخل آن بریزید و بخارش را تنفس کنید.
نوشیدنی مسکن
ترکیبات تشکیلدهنده این دمکرده گیاهی، علاوه بر آنکه به هضم غذا کمک میکند، تنش و اضطراب را نیز از بین می برد. این دم کرده سردردهایی را که در اثر نگرانیها و استرسها ایجاد شده اند، تسکین میدهد. بهتر است آن را هر روز صبح پس از بیدار شدن و هر شب قبل از خواب به مدت دو هفته میل کنید.
طرز تهیه: ریحان، آویشن و بابونه را (از هر کدام نصف قاشق چایخوری) در یک فنجان آب جوش ریخته و پس از ۵ دقیقه که دم کشید، صاف کنید و بنوشید. در صورت تمایل میتوانید این دمکرده را با عسل شیرین کنید.
به طور کلی افرادی که از سردردهای میگرنی رنج میبرند، اگر سردرد خفیف است و به ندرت به سراغ آنها میآید، با داروهای مسکن میتوانند آن را تسکین دهند؛ اما در افرادی که دچار سردردهای شدید میگرنی شده و این دردها معمولاً در ماه چندین بار تکرار میشود، استفاده از داروهای مسکن به تنهایی نتیجهبخش نخواهد بود و آنها باید شیوه زندگی خود را تغییر دهند و از محرکهایی که سبب ایجاد سردرد در آنها میشود، به طور کامل اجتناب کنند.
داشتن ساعت خواب و بیداری معین و منظم
فرد باید هر شب سر ساعت مشخصی بخوابد و در ساعت مشخصی هم بیدار شود.
ورزش مرتب و منظم
تا جایی که امکان دارد هر روز ورزش کنید. حتی در مسافرت و یا در روزهای پرمشغله ورزش را کنار نگذارید؛ زیرا ورزش کردن سبب بهبود کیفیت خواب میشود و از طرفی تعداد دفعات بروز سردردهای میگرنی را کاهش میدهد. سطح ورزش را به تدریج بیشتر کنید؛ یعنی مدت زمانی را که برای ورزش کردن در نظر میگیرید و همچنین شدت حرکات ورزشی را کمکم افزایش دهید؛ زیرا افزایش ناگهانی خود میتواند سبب بروز سردرد شود.
امروزه پژوهشگران با مطالعات و بررسیهای فراوان به این نتیجه رسیدهاند افرادی که دارای اضافه وزن هستند، ورزش نمیکنند و سیگار میکشند، نسبت به افرادی که این سه مورد را ندارند، بیشتر در معرض ابتلا به سردرد قرار دارند؛ بنابراین سعی کنید با تبدیل عادات نادرست و غلط زندگی به عادتهای صحیح و مناسب، به سلامت خود کمک کنید.
هرگز وعدههای غذایی خود را حذف نکنید و از گرسنگی کشیدنهای طولانی مدت نیز بپرهیزید.
درمان سر درد های عصبی
پزشک مربوطه به درمان سردردهای عصبی و میگرن
دکتر سپهریان
تلفن تماس:۰۹۱۲۸۹۴۰۳۳۱
آدرس:پذیرایی کیلنیک ۱ : روزهای شنبه تا دوشنبه هر هفته از ساعت ۱۶ لغایت ۲۱
ستارخان. بعد از باقرخان. ابتدای پاتریس لومومبا. پلاک ۱۴
پذیرایی کیلینیک ۲ : روزهای سه شنبه و چهارشنبه بعد از ظهر ۱۶ تا ۲۱و پنج شنبه صبح:۱۰ تا ۱۴
ستارخان. بین فلکه اول و دوم صادقیه. پلاک ۱۱۶۶٫ جنب بانک آینده. طبقه ۴٫
مقدمه ای در مورد توده ی زیر بغل
گاهی بعضی از خانم ها به توده کوچک گردی که در زیر بغل شان وجود دارد شک می کنند و تصور می کنند که یک غده عفونت علت رایج تورم غدد لنفاوی است.
غدد لنفاوی متورم به علت عفونت در اثر سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با میکروب ها (باکتری ، ویروس،و غیره) است. غدد لنفاوی معمولی، به اندازه نخود است که در حالت بروز عفونت بزرگ می شوند و در مواردی از روی پوست قابل لمس و دردناک هستند.
از زمانی که فردی دچار عفونت می شود و این حالت در وی رخ می دهد تا زمانی که به حالت عادی برگردد ممکن است یک هفته یا بیشتر طول بکشد سرطانی است ولی توده زیر بغل تورم یک یا چند گره لنفاوی زیر بغل است.
غدد لنفاوی در زیر بازوی شما واقع شده است این است که چرا بسیاری از مردم، به ویژه زنان، هنگام پیدا کردن یک توده زیر بغل عصبی می شوند. توده می تواند در اثر عفونت های باکتریایی، ویروسی، آلرژی ها، رشد بافت یا چربی بی ضرر و رشد سرطان ایجاد شود. پزشک یک معاینه فیزیکی انجام و یا ممکن است با بیوپسی یک نمونه به منظور تعیین علت توده برداشت نماید.
توده زیر بغل معمولاً به بزرگ شدن حداقل یکی از غدد لنفاوی زیر بازوی شما منصوب است غدد لنفاوی کوچک، غدد بیضی شکل هستند که در سراسر بدن قرار دارد و نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن شما بازی می کنند.
بیشتر توده های زیر بغل بی ضرر هستند و معمولاً در نتیجه رشد بافت غیر طبیعی هستند با این حال، توده زیر بغل می تواند به یک مشکل سلامت اساسی جدی تر مرتبط باشد هر توده غیر معمول باید به دقت توسط یک پزشک مورد بررسی قرار گیرد.
یکی از مسائلی که برای افراد و بویژه خانم ها ایجاد نگرانی میکند ایجاد توده در زیر بغل است که میتواند به دلایل متعددی ایجاد گردد:
پستان زیر بغلی نیازی به درمان ندارد و فقط در مواردی که بیمار از نظر زیبایی تمایل به درمان داشته باشد میتوان با عمل جراحی آن را خارج نمود. البته اگر در داخل این توده نرم نواحی سفت تری ایجاد گردد نیز نیاز به جراحی ممکن است وجود داشته باشد.
غدد لنفی کوچکتر از یک سانتی متر اغلب بدلیل بیماریهای التهابی یا عفونی است .نرم بودن غدد لنفی نیز بیشتر به نفع بیماریهای خوش خیم است در حالیکه غدد لنفی سفت و بزرگ میتوانند مطرح کننده بدخیمی باشند.
انجام معاینه جسمی اولین گام در تشخیص توده زیر بغل است از لمس یا ماساژ، برای تعیین سازگاری بافت توده استفاده می شود این روش منحصراً با دست انجام می شود.
در برخی موارد، ممکن است یک معاینه بالینی توده مضر نباشد به عنوان مثال، توده های خوش خیم، مانند lipomas، نیازی به درمان اضافی ندارند اگر توده آزار دهنده است با این حال، یک دکتر می تواند گزینه های درمانی برای حذف آن را توصیه کند.
بر اساس نتایج حاصل از بررسی فیزیکی، دکتر شما ممکن است آزمایش های بیشتر به منظور رد کردن عفونت، واکنش های آلرژیک و یا تغییرات سرطانی را درخواست کند دکتر شما ممکن است ترکیبی از آزمونهای تشخیصی زیر را سفارش دهد:
شمارش کامل خون
برای اندازه گیری تعداد سلول های قرمز و سفید خون در سیستم شما
عکس از قفسه سینه یا پستان (ماموگرام)
این تست تصویربرداری است که اجازه خواهد داد که پزشک توده را بهترببیند.
بیوپسی (برداشتن یک قطعه کوچک از بافت توده برای تست)
تست آلرژی
درمان بستگی به علت تورم دارد . تورم غدد لنفاوی مانند نشان دهنده شرایط گوناگونی هستند ، و هرکدام چشم انداز متفاوت و درمان متفاوتی دارند. بنابراین، برای مثال، اگر علت تورم بیماریهای ویروسی باشد درمان خاصی توصیه نمی شود . در حالیکه ، تورم غدد لنفاوی توسط لنفوم و یا سرطان خون به درمان گسترده نیاز دارد .
تورم غدد لنفاوی به علت عفونت ویروس علتی معمول است. برای مثال ، تورم غدد لنفاوی در گردن ممکن است در صورتی که دارای عفونت گلو باشیم و این زیاد نگران کننده نیست . اما تورم غدد لنفاوی اگر بدون هیچ دلیل روشنی باشد این نگران کننده است .
یائسگی بخش طبیعی از زندگی زنان و پایان همیشگی دورههای قاعدگی در یک زن است.
این پیشامد در زنان مسن رخ میدهد، به این دلیل که ساخت هورمون استروژن و پروژسترون در تخمدانهای زن کاهش مییابد. این هورمونها دورههای قاعدگی را در زنان تنظیم می کنند.
تعداد زنانی که یائسه می شوند، روز به روز در حال افزایش است. طول عمر ما بیشتر شده است اما بین زمانی که در زندگی متکی به خود هستیم و زمانی که به دیگران وابسته می شویم، ۱۰ سال فاصله است.
یائسگی دوران جدیدی از زندگی زنان است که برای سازگاری و درک تغییرات حاصله از آن باید بر میزان آگاهی ها و دانسته های زنان و افراد خانواده و البته جامعه افزود. در گذشته دیدگاه و نگرشی بسیار منفی درباره یائسگی زنان وجود داشت از جمله اینکه یائسگی را مترادف با ازکارافتادگی، ناتوانی، بیماری، آغاز پیری و افسردگی های درازمدت می دانستند.
در حالی که امروزه با توجه به خدمات بهداشتی-درمانی گوناگون و شناخت تغییرات زیستی زنان، این گونه تفکرات و برداشت ها به کلی مردود هستند چرا که بسیاری از زنان در این دوره سعی می کنند فارغ از مشکلات و درگیری های قبلی، به دنبال کسب فرصت های جدیدی برای رسیدن به هدف ها و انگیزه های خود باشند.
به طور کلی می توان گفت یائسگی بخش طبیعی و اجتناب ناپذیر زندگی زنان است و برای هر زنی رخ خواهد داد. تنها با آگاهی از ویژگی های خاص این دوران است که می توان با منطقی ترین شیوه ها با مسائل و مشکلات این دوره به مقابله برخاست.
بیشتر خانم ها قادرند این تغییرات را به آسانی و بدون ابتلا به بحران خاصی طی کنند. شروع یائسگی در زنان، به دلیل بهبود وضعیت تغذیه، زندگی سالم تر و پیشرفت های علم پزشکی چند سالی به تعویق افتاده است و آثار آن حدوداً بین سنین ۴۵ تا ۵۵ سال و طی سه مرحله ظاهر می شود؛
الف- دوره شروع که توام با نامرتبی و کاهش پریودهای ماهیانه است.
ب- دوره میانی که آغازگر بیماری های خاص زنان و رسیدگی های تغذیه یی- پزشکی (مثل گرگرفتگی، تپش قلب و تغییر خلق و خو) است.
ج- دوره پایانی که همراه با قطع کامل پریود های ماهیانه به مدت یک سال است.آنچه در این مقاله می خوانید راهکارهایی است برای کاهش عوارض یائسگی در زنان .
میانگین سن برای زنان در آخرین قاعدگی نزدیک ۵۱ سال است.اما رخدادن یائسگی هر زمانی بین ۴۰ تا ۵۹ سالگی طبیعی است.
زمان بروز یائسگی در میان اغلب زنان مشابه سن یائسگی مادرشان است.
زنانی که با عمل جراحی هر دو تخمدانشان را بر می دارند، دچار به اصطلاح “یانسگی جراحی” میشوند. چنانچه رحم برداشته شود، اما تخمدانها باقی گذاشته شوند، نیز قاعدگی نیز در زن متوقف خواهد شد، اما او دچار “یائسگی جراحی” نمیشود.
اگر قاعدگی زودتر از حد معمول (پیش از ۴۰ سالگی) متوقف شود، ممکن است پزشک آزمایش خون انجام دهد تا بررسی کند که آیا علت دیگری برای قطع قاعدگی وجود دارد یا نه.
یائسگی مرحلهی تدریجی است که می تواند در طی چند سال اتفاق بیفتد.
کاهش استروژن روی وضعیت رحم، سینه ها، استخوان ها، کبد، مغز و روده ها تاثیر می گذارد. ۷۵ درصد از زنان در این دوره دچار گر گرفتگی شده و برای ۱۰ درصد این زنان این مسئله حتی بیش از ۵ سال طول می کشد. علاوه بر گر گرفتگی علائم دیگری نیز برای یائسگی وجود دارد که شامل درد مفصل ها، سختی در تمرکز کردن، عرق کردن بیش از حد، خشکی مهبل، تغییرات خلق و خو، بی خوابی یا کم خوابی، احساس تعرق در شب، تکرر ادرار و در ۵۰ درصد خانم ها، کاهش میل جنسی می باشد.
یائسگی یا منوپوز(Menopause)، مرحله ای از زندگی زنان است که طی آن چرخه عملکرد تخمدان ها به پایان می رسد و هورمون های استروژن و پروژسترون که توسط تخمدان ها ترشح می شود، به شدت کاهش می یابد.
لازم به ذکر است که حتی پس از یائسگی نیز مقداری استروژن توسط غده های آدرنال و ذخایر چربی بدن ترشح می شوند و همچنین مقداری از آندروژن های غدد فوق کلیوی نیز به استروژن تبدیل می شوند.
تغییراتی که زنان در دوره یائسگی بدان دچار می شوند، ناشی از عوامل زیر است:
ژنتیک و عوامل محیطی
ژنتیک از یک طرف و از طرف دیگر عادات تغذیه یی خانواده، شیوه رویارو شدن با مسائل و مشکلات زندگی و میزان فعالیت ها و ورزش های روزانه، از جمله موضوعاتی است که در اغلب خانواده ها از نسلی به نسل به دیگر انتقال می یابد.
تنش ها و بحران های شدید عاطفی
استرس های طولانی مدت و ضربات روحی می توانند موجب توقف چرخه فعالیت تخمدان ها شوند و یائسگی زودهنگام (قبل از ۴۰ سالگی) را در زنان پدید آورند.
شیوه زندگی
تحقیقات نشان می دهند زنانی که عادات تغذیه یی- بهداشتی سالم تری دارند در سن بالاتری هم یائسه می شوند.
سیگار کشیدن
زنانی که سیگار می کشند زودتر دچار یائسگی می شوند زیرا نیکوتین سیگار موجب کاهش ترشح های هورمون های تخمدان ها می شود و توازن سوخت و ساز بدن را مختل می سازد.
کم وزنی های حاد
زنانی که به مدت طولانی از رژیم های غذایی سخت پیروی می کنند، بیشتر در معرض یائسگی های زودتر از موعد هستند.
پروزنی های حاد
کاهش هورمون های مترشحه از تخمدان ها موجب بروز چاقی و اندوختن چربی در بدن می شود که البته با انتخاب رژیم های مناسب می توان به راحتی از آن جلوگیری کرد. افزایش وزن می تواند پیامدهای عمده یی مثل بیماری های قلبی- عروقی، افزایش فشارخون و کاهش عملکرد بدن را به دنبال داشته باشد. بنابراین بهتر است، زنان در این دوران سعی کنند وزن خود را در حالت متعادلی نگه دارند و با اندک افزایشی، بلافاصله کالری مصرفی خود را کم کنند.
برداشتن رحم یا تخمدان
در مواردی که نیاز به برداشتن رحم و تخمدان است، یائسگی نیز سریعاً رخ خواهد داد و تمامی علائم آن نیز بروز خواهد کرد. لازم به ذکر است که برداشتن رحم به تنهایی موجب یائسگی نمی شود زیرا تخمدان ها وظیفه ترشح هورمون های استروژن و پروژسترون را به عهده دارند. به همین دلیل توصیه می شود که تخمدان ها بی دلیل برداشته نشوند.
بروز برخی بیماری ها
برخی بیماری ها مثل ابتلای به دیابت یا فیبروئید ها موجب تاخیر در یائسگی زنان می شود.
در جولای ۲۰۰۳ انجمن سلامتی زنان به این نتیجه رسید که این درمان هیچ تاثیری در کاهش بیماری های قلبی نداشته و درصد ابتلا به سرطان سینه و سکته را افزایش داده و احتمال وقوع سرطان روده و پوکی استخوان را کاهش داده و کلسترول را نیز بالا می برد.
جالب است بدانید که در همه ی گروه های مورد آزمایش، ورزش نقش بسیار مهمی در پایین آوردن احتمال سکته داشته است. درصد ابتلا به سرطان سینه از ۳۰ تا ۳۸ مورد افزایش داشته است، در حالیکه برای خانم هایی که این درمان را کمتر از ۴ سال استفاده می کردند، این درصد افزایشی نداشته است.
خوب است که بدانید با علم امروزی حداقل ۱۰ سال زمان لازم است که هر نوع سرطانی شناخته شود. پس بهترین راه برای پایین آوردن احتمال ابتلا به سرطان سینه در خانم ها این است که وزن خود را کنترل کنند و به وضعیت جسمی خود رسیدگی لازم را داشته باشند و از مصرف الکل هم جداً خودداری کنند.
ورزش بهترین راه برای پایین آوردن خطر ابتلا به سرطان، بالا بردن میل جنسی و سرزندگی است.
از آن جا که تحولات یائسگی در طی ماه ها و سال ها حادث می شود،
یائسگی را می توان به طور کلی به مراحل زیر تقسیم نمود:
* قبل از یائسگی:
این مرحله زمانی است که شما علایم و نشانه های یائسگی را تجربه می نمایید حتی اگر هنوز قاعدگی ها را داشته باشید. افزایش و کاهش سطوح هورمون های بدن تان غیر یکنواخت و نامنظم است و لذا ممکن است گر گرفتگی و دیگر علایم را داشته باشید.
مرحله قبل از یائسگی ممکن است برای ۴ تا ۵ سال و یا بیشتر به طول انجامد. باید توجه داشته باشید که در طی این دوره نیز ممکن است بتوانید باردار شوید؛ اگر چه بعید است.
اهمیت مرحله قبل از یائسگی آن است که خیلی از اختلالات پس از یائسگی از آن زمان شروع می گردند و شما می توانید از بروز آن پیشگیری نمایید.
* پس از یائسگی:
وقتی که ۱۲ ماه از آخرین قاعدگی شما گذشت یائسه محسوب می گردید. تخمدان های شما استروژن بسیار کمتری تولید می کند و دیگر پروژسترون تولید نمی کنند و تخمک نیز، آزاد نمی نماید. سال های پس از وقوع یائسگی را مرحله پس از یائسگی می نامند.
بسیاری از عوارض بالینی می توانند پس از یائسگی توسعه یابند از جمله:
زنان و بیماری قلبی
* بیماری قلبی عروقی:
وقتی سطوح استروژن بدن تان کاهش می یابد خطر بیماری قلبی عروقی در شما افزایش می یابد. به طوری که به تدریج شیوع بیماری قلبی منجر به مرگ زنان، همانند مردان می گردد.
می توانید از اقدامات بسیاری برای کاهش خطر بیماری قلبی کمک بگیرید از جمله اقدامات کاهش دهنده ی ابتلا به بیماری قلبی عبارت هستند از: ترک سیگار در صورت مصرف آن، کاهش و کنترل فشار خون بالا، اجرای منظم تمرینات بدنی و فعالیت های بدنی هوازی و یا پیروی از یک رژیم غذایی سالم حاوی چربی اشباع کم و مقادیر فراوان از غلات کامل و سبزی ها و میوه ها.
* استئو پروز (پوکی استخوان):
در طی چند سال اول پس از یائسگی ممکن است با یک نسبت سریعی تراکم توده استخوانی شما کاهش یابد که این امر شما را در خطر ابتلاء به پوکی استخوان قرار می دهد. پوکی استخوان موجب ضعیف و نازک شدن استخوان ها می گردد و منجر به افزایش خطر شکستگی استخوان می گردد.
زنان بالغ در دوران پس از یائسگی به ویژه مستعد شکستگی استخوان های: لگن، مچ و ستون فقرات هستند. به همین علت دریافت مقادیر کافی کلسیم و ویتامین D در این دوران اهمیت بسیاری دارد( در حدود ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی گرم کلسیم در روز و ۸۰۰ واحد بین المللی ویتامین D در روز).
انجام فعالیت بدنی منظم نیز در عدم پیشرفت پوکی استخوان اهمیت دارد. تمرینات بدنی قدرتی و تقویت کننده مانند پیاده روی و دویدن آهسته به ویژه برای تقویت استخوان های شما مفید هستند. البته لازم به ذکر است که تقویت ذخیره استخوانی از سنین نوجوانی و جوانی ضروری می باشد و در این سنین شما تنها از عدم پیشرفت پوکی استخوان می توانید پیشگیری نمایید.
* بی اختیاری یا عدم کنترل ادرار:
به موازات این که بافت های واژن و رحم شما خاصیت ارتجاعی خود را از دست دهند ممکن است که در خود یک سری مشکلات ادراری به صورت سوزش ادرار و نیز تکرر ادرار را تجربه نمایید.
اغلب پس از این مراحل یک دفع ادرار نا خواسته رخ می دهد این حالت، بی اختیاری ادراری همراه با فوریت (Urge) نامیده می شود که بیمار به محض احساس ادرار دچار ریزش ادرار می شود و قادر به کنترل ادرار تا رسیدن به دستشویی نیست و یا ممکن است دچار دفع بی اختیار ادرار به هنگام سرفه کردن، خندیدن و یا بالا رفتن از جایی(بی اختیاری ادراری استرسی) گردد.
* افزایش وزن:
بسیاری از زنان در طی انتقال به دوران یائسگی دچار افزایش وزن می گردند. کم نیستند خانم هایی که می گویند مانند همیشه غذا می خورند ولی وزن شان روز به روز افزایش می یابد. اولین نکته آن است که باید در این دوران کمتر غذا بخورید( شاید نیاز باشد روزانه به میزان ۲۰۰ تا ۴۰۰ کیلوکالری کمتر غذا بخورید) و فعالیت بدنی بیشتری داشته باشید تا بتوانید وزن فعلی خود را حفظ نمایید.
لازم به ذکر است که تغییرات هورمونی در این دوران می تواند ۳ تا ۴ کیلو افزایش وزن را برای شما توجیه نماید ولی بیشتر افزایش وزن در این دوران، مربوط به عدم تحرک و تغییر شیوه های زندگی متناسب با این سنین می باشد.
هورموندرمانی جایگزین (HRT) درمانی برای یائسگی است که در آن هورمونهای مصنوعی برای زن تجویز میشود.
درHRT ممکن است تنها از استروژن یا از استروژن ترکیب شده با هورمون دیگر جنسی زنانه یعنی پروژستین استفاده شود. در برخی زنان HRT می تواند علائمی مانند گر گرفتگی، و مشکلات دستگاه تناسلی خارجی و برخی مشکلات ادراری باشد. اما HRT برای هر زنی مفید نیست.
اطلاعات جدید از تحقیقات اخیر حاکی از آن است که برای بسیاری از زنان خطرات استفاده از HRT ممکن است بیشتر از سودمندیهای آن باشد. در این مورد باید با پزشک مشاوره کرد.
بله.داروهایی از قبیل کرم استروژن، داروهای ضد افسردگی با دوز کم، فرآوردهای سویا و برخی مکملهای گیاهی ممکن است به برطرفشدن برخی نشانه های یائسگی کمک کند.
خاموش کردن گُرگرفتگی
زمان هایی را که دچار گُرگرفتگی می شوید، یادداشت کنید. ببینید این حالت بیشتر بر اثر چه عاملی رخ داده است: استرس، هوای گرم، مصرف کافئین یا الکل. همه اینها علت های شایعی در بروز گُرگرفتگی هستند. زمانی که این حالت شروع می شود آرام باشید و نفس عمیق بکشید (هوا را از بینی بگیرید و از دهان خارج کنید)؛ اما در صورت بحرانی شدن وضع به دکتر مراجعه کنید.
چند روش برای مدارا با عوارض یائسگی
روحیه تان را بالا ببرید و آه و ناله را کم کنید
یائسگی هم مثل سندرم پیش از قاعدگی به روحیه فرد بستگی دارد و نوساناتی در آن ایجاد می کند. اگر دوران پیش از قاعدگی سختی داشته اید، می دانید که تغییرات هورمونی در این دوران ممکن است حتی بیش از دوران یائسگی موجب نوسانات خُلقی شود. در اینجا هم یوگا و تای چی بسیار مفید هستند.
بهتر است این تمرین ها را با همراهی افرادی انجام دهید که از معاشرت با آنها لذت می برید. همچنین استفاده از قرص های ضد بارداری و ضد افسردگی در دوزهای پایین و تحت نظر پزشک و حتی سایر درمان های متنوعی که برای تغییر خُلق توصیه می شوند، مفیدند.
شرایط به خواب رفتن را مهیا کنید
یوگا، تای چی، و یادگیری تمرکز ذهنی نقش خود را در ایجاد خواب راحت ثابت کرده اند. البته هر تمرین ورزشی می تواند تغییر مهمی در خواب ایجاد کند. سه ساعت پیش از خواب هیچ تمرینی نکنید. از میهمانی های آخر شب و مصرف نوشیدنی های مضر بپرهیزید و به جای آن سعی کنید قبل از خواب یک لیوان شیر گرم را به آرامی و با جرعه های متعدد بنوشید. شیر حاوی موادی است که به آرامش شما کمک می کند. اگر به رغم انجام این کارها باز هم خواب تان نبرد از تختخواب بیرون بیایید و آنقدر مطالعه کنید تا خواب آلود شوید. اگر باز هم مشکل رفع نشد به پزشک مراجعه کنید.
خشک کردن عرق شبانه
ممکن است گُرگرفتگی در شب حدود سه دقیقه طول بکشد و بدن تان آنچنان خیس عرق شود که نتوانید بخوابید اما همیشه راه هایی برای سرد کردن بدن وجود دارد.
لباس های ضخیم را از تن دربیاورید و پیژامه سبک و نازک بپوشید. کیسه ای از سبزیجات یخ زده (مثلا نخود فرنگی یخ زده) زیر بالش تان قرار دهید. در طول شب بالش را برگردانید و صورت خود را روی قسمت سرد شده بگذارید. همچنین برای تهویه هوای داخل اتاق می توانید از فن های خنک کننده استفاده کنید.
وقتی موها کم پشت و نازک می شوند
در این دوران موها به سرعت می ریزند و نازک می شوند و البته ممکن است از جاهایی که دوست ندارید در بدن تان سر در بیاورند؛ مثل چانه و صورت!
برای محافظت از موهای باقی مانده از رنگ موهایی استفاده کنید که حداقل مواد شیمیایی را داشته باشند. از قرار گرفتن در زیر نور خوشید بپرهیزید زیرا موجب خشکی موها می شود.
خود را از سردرد خلاص کنید
میگرن در دورانی ائسگی شدت بیشتری دارد و شاید هم برای اولین بار در زمان یائسگی به سراغ تان بیاید. باید به خاطر بسپارید یا در جایی یادداشت کنید که هنگام درد میگرن چه چیزهایی برایتان اتفاق افتاده است. اگر درد آن همراه با گُرگرفتگی بوده، می توانید برای تخفیف آن کارهای مختلفی را که در بالا توضیح داده شد انجام دهید.
اگر گرسنگی موجب درد شما می شود، سعی کنید وعده های غذایی را افزایش دهید و هر وعده غذای اندکی بخورید تا در طول روز اصلا احساس گرسنگی به شما دست ندهد. اگر کم خوابی را عامل میگرن خود یافته اید، سعی کنید در طول روز کمی چُرت بزنید.
جوش صورت در این سن و سال!
حتما توقع دارید آکنه در دوران نوجوانی روی صورت تان ظاهر شود نه در سنین بالای ۵۰ سال اما تعجب خواهید کرد اگر بدانید این مسئله یکی از عوارض معمول در دوران یائسگی است.
مطمئن شوید که مرطوب کننده های پوست، کرم های ضد آفتاب، پاک کننده های آرایش صورت و سایر محصولاتی که برای پوست صورت به کار می روند از نوع ملایم هستند. روی بسته بندیی محصولات به دنبال عباراتی نظیر «بدون روغن»، «مانع ایجاد منفذ در پوست» و «ضد جوش صورت» باشید.
به منظور کاستن از ناراحتی ها و مشکلات دوران یائسگی توجه به چند نکته زیر مفید است.
ورزش
ورزش منظم و نه چندان سنگین موجب افزایش فعالیت های غدد داخلی بدن و از جمله هیپوفیز برای تحریک تخمدان ها و ترشح هورمون می شود. مطالعات اخیر نشان می دهد زمانی که زنان طی دوران یائسه شدن هستند، اگر به طور منظم ورزش و تحرک بدنی دشته باشند، کمتر دچار تعریق و گرگرفتگی می شوند. زنان باید ورزش را در دوران یائسگی جزء اولویت های زندگی خود قرار دهند.
شما می توانید در ابتدا ۲ تا ۳ بار در هفته و به مدت ۱۵ الی ۳۰ دقیقه ورزش را آغاز کنید. با این میزان ورزش، از ۴۰ درصد سرعت ضربان قلب خود استفاده خواهید کرد. پس از یک ماه می توانید این میزان را به ۴ بار و مدت ۱۵ الی ۳۰ دقیقه در هفته افزایش دهید.
با این میزان ورزش از ۹۰ درصد سرعت ضربان قلب خود استفاده خواهید کرد. چنانچه قصد دارید از طریق انجام حرکات ورزشی وزن خود را کاهش دهید، تعداد آن را به ۵ بار در هفته و مدت آن را به ۴۵ دقیقه افزایش دهید. ورزش های هوازی (اروبیک) نیز سوخت و ساز بدن را تقویت می کنند و موجب استحکام استخوان ها می شوند. همچنین می توانید از ورزش های قدرتی که موجب قوی شدن عضلات می شوند، استفاده کنید.
تنفس عمیق
روش های آرام سازی عضلات توام با تنفس عمیق نیز موجب کاهش علائم یائسگی می شود. اساس این تکنیک ها به این شرح است؛ در وضعیت راحتی بنشینید، چشمان خود را ببندید و تمام ماهیچه های خود را شل کنید. در این حالت شروع به تنفس عمیق کنید و هوا را بسیار آرام از ریه های خود خارج سازید. سعی کنید در طول روز ۱۰ الی ۲۰ دقیقه این عمل را تکرار کنید.
رژیم غذایی
تغذیه مناسب موجب جذب عناصر مختلف غذاها و به دنبال آن افزایش سطح هورمون های بدن می شوند. برای مثال، خوردن شیرینی، شکلات، قهوه و دسرهای شیرین برای خانم هایی که تغییرات دوران یائسگی را طی می کنند، مناسب نیست زیرا مواد قندی موجب افزایش هورمون های قشر آدرنال و کاهش سطح استروژن تخمدان ها می شوند. از آنجایی که با افزایش سن، میزان سوخت و ساز بدن نیز کاهش می یابد، در میانسالی میزان کالری مصرفی روزانه باید بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ کالری کمتر از گذشته باشد.
همان طور که ذکر شد، یکی از ناراحتی های شایع دوران یائسگی زنان، احساس خستگی مفرط است که می تواند ناشی از کاهش قند خون، کم خونی یا کم کاری غده تیروئید باشد.
برای کاستن از میزان خستگی ناشی از پایین بودن قند خون توصیه می شود
منظور از کم خونی، کاهش مقدار هموگلوبین خون است. این کاهش موجب نرسیدن اکسیژن کافی به سلول های بدن و به دنبال آن کاهش کارایی ماهیچه ها و اندام ها می شود. از عوارض مستقیم کم خونی، سرگیجه، عصبانیت، سردرد، ضعف حافظه، خواب آلودگی و شدت ضربان قلب را می توان نام برد. کم خونی، ناشی از خونریزی یا کمبود مواد غذایی به ویژه آهن است.
ویدئو های مربوط به یائسگی
مقدمه ای در مورد بوی بد ادرار
بوی طبیعی ادرار، خفیف و غیر قابل توجه است.
ولی گاهی اوقات بوی ادرار تغییر می کند و باعث نگرانی شما در مورد وجود یک مشکل می شود.ادراری که هیچ بوی نداشته باشد، نشانه سرد مزاجی و نارسایی بیش از اندازه است.
ادرار بی بو در حالت بیماری های شدید، شاید شاهد مرگ نیروی غریزی باشد . اگر بوی گندیده ای از ادرار به مشام برسد و علائم پختگی در آن نمایان باشد، نشانه آن است که در اندام های ادراری بیماری گری و قَرحه وجود دارد .
اگر فردی هستید که از بوی نامطبوع ادرار خود رنج می برید، حتما علت آن را پیدا کنید. کشف علت بوی نامطبوع ادرار، اولین قدم برای رفع آن می باشد. با دلگرم همراه باشید تا علت بوی بد ادرار و راهکارهای درمان آن را بدانید.
این مسئله ربطی به دسرهایی که میخورید، ندارد. دکترهالی فیلیپس، متخصص بهداشت زنان و همکار بخش پزشکی اخبار CBS2 در نیویورک میگوید: ادرار با بوی شیرین، اغلب یک نشانه مهم در تشخیص دیابت است و برای افرادی که میدانند مبتلا به دیابت هستند، این بوی شیرین میتواند نشان دهد که سطح قند خون آنها، آنقدر که باید، تحت کنترل نیست.
اگر ادرار دارای بوی متعفّن باشد و نشانه پختگی در آن وجود نداشته باشد،
چند حالت بر آن محتمل است :
۱-بیماری ادراری شربت افرا
بیماری شربت افرا نوعی بیماری ارثی و جزو بیماری های متابولیکی (اختلال در سوخت و ساز بدن) است. فرد در این بیماری، قادر به تجزیه برخی پروتئین های خاص نمی باشد.
این بیماری زمانی بروز می کند که ژن تولیدکننده آنزیم مخصوصی که باید این پروتئین خاص را تجزیه کند، دچار نقص شود و در نتیجه پروتئین های تجزیه نشده در جریان خون باقی بمانند.
علایم این بیماری عبارتند از:
اگر این بیماری به موقع درمان نشود، آسیب های عصبی ایجاد می شود و در نهایت منجر به مرگ فرد خواهد شد.
در شدیدترین حالت این بیماری، آسیب مغزی در اثر عفونت، تب و یا زمانی که فرد برای مدت طولانی غذا نخورده است، ایجاد می شود.
هنگامی که فردی به این بیماری مشکوک است، پزشک سطح پروتئین های خاصی را در ادرار او اندازه گیری می کند و در صورت مثبت بودن، باید فرد سریعا بستری شود.
عفونت مجاری ادراری از شایع ترین بیماری های سیستم ادراری می باشد. این بیماری در خانم ها شایع تر از مردان می باشد.
۲- بیماری فنیل کتونوری
PKU علامت اختصاری این بیماری می باشد. بیماری فنیل کتونوری یک نقص متابولیکی مادرزادی است. در این بیماری در DNA فرد، تغییر ایجاد می شود.
این تغییر سبب می شود تا آنزیم لازم برای شکسته شدن اسید آمینه فنیل آلانین در فرد با نقص مواجه شده و فنیل الانین در بدن فرد بالا برود و علایم زیر را ایجاد کند:
ژن این بیماری روی کروموزم۱۲ قرار گرفته است. چنانچه مادر و پدر هر دو حامل این ژن باشند (که معمولا در ازدواجهای خویشاوندی این احتمال بالاتر است)، ۲۵ درصد احتمال دارد که فرزندانشان به فنیل کتونوریا مبتلا شوند.
درمانی که برای مبتلایان به این بیماری توصیه می شود، نوعی رژیم غذایی سخت است که فرد مبتلا باید مواد غذایی زیر را خیلی کم مصرف کند : شیر، تخم مرغ، حبوبات، آجیل و کاکائو.
هم چنین داروهایی نیز برای این دسته از بیماران تجویز می شود.
در صورت تشخیص زودرس این بیماری در کودک و دادن شیر مخصوص «فنیل کتونوری»، کودک مبتلا میتواند از هوش خوب و رفتار مناسب برخوردار شود.
بنابراین به والدین توصیه می شود که نسبت به انجام آزمایش هایی که پس از تولد نوزاد در بیمارستان انجام می گیرد، آگاه باشند.
در صورت تأخیر در درمان، این بیماری منجر به عقبماندگی ذهنی، کوچکی سر و اختلالات رفتاری خواهد شد.
۳- بیماری کتواسیدوز دیابتی
این بیماری زمانی ایجاد می شود که انسولین بسیار کمی در بدن فرد وجود داشته باشد. اگر در بدن فردی، انسولین به میزان کافی وجود نداشته باشد، گلوکز (قند خون) کافی برای تهیه انرژی مورد نیاز سلول های بدن در دسترس نخواهد بود و در نتیجه قند خون بالا می رود.
در این حالت، بدن برای تهیه انرژی مورد نیاز سلول های بدن، به جای گلوکز از سوزاندن چربی استفاده می کند. از طرفی هنگامی که بدن فرد، چربی ها را برای سوخت و ساز استفاده می کند، نوعی اسید سمی به نام کتون در بدن ایجاد می شود که این کتون برای بدن این بیمارارن دردساز می شود.
علایم این بیماری شامل موارد زیر می باشد :
اگر این بیماری به موقع تحت درمان قرار نگیرد، فرد پس از مدتی اگاهی خود را از دست می دهد و دچار مرگ می شود. معمولا درمان این بیماری استفاده از انسولین می باشد. مصرف مایعات هم مفید می باشد.
۴- عفونت مجاری ادراری
عفونت مجاری ادراری از شایع ترین بیماری های سیستم ادراری می باشد. این بیماری در خانم ها شایع تر از مردان می باشد. در مواردی مشاهده شده است که این عفونت در اثر عدم درمان به موقع، به کلیه ها گسترش پیدا کرده و این عضو مهم بدن را نیز درگیر می کند.
علایم این بیماری شامل موارد زیر می باشد:
گاهی اوقات بوی غیرعادی ادرار، نشان دهنده یک مشکل یا بیماری در بدن است، مانند :
۱- عفونت مثانه
۲- سیستیت (التهاب مثانه)
۳- کم آبی بدن
۴- کتوز دیابتی
یعنی مقادیر زیاد اسیدهای خون به نام کتون ها. این عارضه اغلب در مبتلایان به دیابت نوع یک اتفاق می افتد. علت ایجاد این عارضه کاهش هورمون انسولین در بیمار می باشد. به دنبال کاهش انسولین و عدم توانایی سلول های بدن در استفاده از قند خون، سلول های چربی بدن شکسته می شوند که منجر به رهایی کتون ها در خون می گردند. افزایش کتون ها منجر به به افزایش اسیدیته خون می شود. این وضعیت موجود تحت عنوان کتواسیدوز دیابتی خوانده می شود.
در بیشتر موارد، تغییر بوی ادرار موقتی است و بیماری خطرناکی را نشان نمی دهد. اما گاهی اوقات بوی غیرعادی ادرار مربوط به یک بیماری است.
۵- فیستول روده و مثانه
منفذ غیرعادی بین روده و مثانه که باعث ورود باکتری ها از روده به مثانه می شود. این فیستول در اثر عمل جراحی و یا بیماری روده مانند کرون یا کولیت زخمی ایجاد می شود.
۶- بیماری ادرار شیره افرا
یک بیماری ژنتیکی نادر که باعث می شود برخی اسیدآمینه ها در بدن تجزیه نشوند. در نتیجه ادرار بوی شربت افرا را می دهد. عدم درمان این بیمای منجر به آسیب مغزی و حتی مرگ می شود.
۷- اختلال متابولیکی
وجود اختلال یا مشکل در روشی که بدن غذاها را به انرژی تبدیل می کند.
۸- دیابت نوع دو (در صورت عدم کنترل)
۹- عفونت مجاری ادراری
۱۰- بیماری کبدی
۱۱- بیماری فنیل کتونوری
اگر بدن نوزاد متولد شده قادر به شکستن اسیدآمینه فنیل آلانین نباشد، بیماری فنیلکتونوری یا فنیل کتون اوریا (PKU) بوجود می آید. این بیماری مادرزادی، جنبه ژنتیکی و ارثی دارد.
فنیل آلانین زیاد موجب افزایش مقدار فنیل کتون در خون می شود. فنیل کتون از طریق ادرار دفع می شود. این ماده برای سیستم عصبی مرکزی مضر است و موجب آسیب مغز می شود.
این مورد را بعنوان علامتی از وجود باکتری که میتواند نشان دهنده عفونت ادراری (UTI) باشد، در نظر بگیرید. فیلیپس میگوید: این تیرگی، بخاطر دفع باکتریها و لکوسیتهاست. لکوسیتها، سلولهایی هستند که با عفونت، مبارزه میکنند. حتی اگر حالتان خوب است و هیچ علائمی از عفونت ادراری ندارید، به این مورد توجه کنید زیرا میتواند تنها نشانه شروع عفونت باشد.
فیلیپس میگوید: اگرچه سبزیجات قرمز بنفش رنگ مانند چغندر و شاتوت، ممکن است علت این مورد باشند اما این رنگ میتواند نشان دهنده وجود خون در ادرارتان نیز باشد که علامت خوبی نیست. این خون، نشانه عفونت ادراری، سنگ کلیه یا در موادر نادر، سرطان مثانه و کلیه است.
ادرارتان، بدبو است؟
فیلیپس میگوید: قرار نیست ادرار، بویی شبیه گل رز داشته باشد اما اگر بوی آن، بسیار بد باشد(مثلا شبیه میوه فاسد یا ته دریاچه) در واقع مثانه شما دارد هشدار میدهد که عفونتی وجود دارد و مانند ادرار تیره، میتواند تنها نشانه ممکن باشد بنابراین آنرا نادیده نگیرید.
برای کاهش بوی نامطبوع ادرار به توصیه های زیر عمل کنید:
۱- تغییر مصرف مواد غذایی
یکی از مهم ترین عواملی که ادرار را بدبو می کند، استفاده از مواد غذایی نامناسب می باشد. به طور کلی ادرار به خودی خود بوی غیر طبیعی ندارد. اگر مواد غذایی نامناسب مانند انواع غذاهای آماده و فست فودی و پر ادویه استفاده شود، ادرار و حتی مدفوع، هم رنگ طبیعی خود را از دست می دهند و هم بوی نامطبوعی ایجاد می کنند. از مصرف نوشیدنی های کافئین دار و گازدار و غذاهای تند و پرادویه نیز اجتناب کنید.
۲- نوشیدن آب به مقدار کافی
اگر احساس بوی نامطبوع ادرار را دارید، حتما آب زیادی بنوشید. رقیق شدن ادرار با مصرف زیاد آب، بوی غیر طبیعی آن را تا حد زیادی کاهش می دهد.
ادرار رقیق دارای رنگی طبیعی و معمولا بدون بوی تند و نسبتا روشن می باشد، به همین علت است که به افراد توصیه می شود که در روزهای گرم تابستان بیش از ۸ لیوان آب بنوشند تا علاوه بر تامین آب از دست رفته به شکل عرق، ادرار رقیق تری داشته باشند.
۳- کنترل مصرف انواع مکمل های ویتامین
از مصرف بیش از حد مکمل های ویتامینی خودداری کنید. بعضی از انواع این مکمل ها مانند ویتامین B6 می تواند سبب بدبو شدن ادرار شود.
۴- محدود کردن مصرف مارچوبه
به کسانی که به شکل مداوم از بوی غیر طبیعی ادرار خود رنج می برند، توصیه می شود که از مصرف مارچوبه خودداری کنند. مارچوبه بوی آمونیاک ادرار را قوی می کند و سبب بوی بد ادرار می شود.
نارسایی کبد یک بیماری جدی است که سبب غیر طبیعی شدن بوی ادرار می شود.
چند توصیه
۱- اگر فردی هستید که از بوی نامطبوع ادرار خود رنج می برید، حتما علت آن را پیدا کنید. کشف علت بوی نامطبوع ادرار، اولین قدم برای رفع آن می باشد.
برخی موارد یک مشکل جدی مانند انواع بیماری های عفونی باعث بوی بد ادرار می شوند. بنابراین اگر مدتی است که از بوی نامطبوع و تند ادرار خود شکایت دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید تا در صورت لزوم آزمایش ادرار از شما گرفته شود و هر گونه عفونت و بیماری نظیر بیماری های کبدی و کلیه ای و مثانه ای بررسی شود؛ مثلا افرادی که مشکل دیابت دارند، معمولا احساس می کنند که بوی ادرارشان به شیرینی نزدیک است.
گاهی پزشک هم با پرسش درباره بوی ادرار و کیفیت رنگ آن، گام مهمی را در تشخیص بیماری برمی دارد.
۲- اگر احتمال وجود عفونت ادراری را می دهید علاوه بر مراجعه به پزشک و انجام موارد تجویز شده توسط پزشک، سعی کنید با مصرف کافی آب، هر ۲۰ دقیقه یک بار به دستشویی بروید تا عفونت های موجود در دستگاه ادراری تان خارج شود.
۳- مصرف مرکبات و غذاهای حاوی ویتامین ث را فراموش نکنید. این مواد غذایی به دلیل داشتن خاصیت اسیدی، بسیاری از عفونت های دستگاه ادراری را از بین می برند.
۴- از سنین میان سالی به بعد به افراد توصیه می شود که به طور سالیانه نزد پزشک مراجعه کنند تا آزمایشات سالیانه ادرار از آنها گرفته شود و علت های احتمالی مشکلات ادراری بررسی شود.
۵- نارسایی کبد یک بیماری جدی است که سبب غیر طبیعی شدن بوی ادرار می شود. کبد سبب شکسته شدن آمونیاک و تبدیل آن به اوره می شود. اوره نیز از طریق کلیه ها دفع می شود. زمانی که کبد مشکل داشته باشد و اصطلاحا دچار نارسایی کبدی شده باشید، آمونیاک تجزیه نشده و بوی ادرار بد می شود.
۶- رشد باکتری ها و عفونت ها هم می تواند سبب بروز بوی بد و متعفن ادرار شود، مثلا عفونت مثانه و یا کلیه سبب غیر طبیعی شدن بوی ادرار می شود.
۷- مصرف ویتامین C به صورت مکمل و یا به صورت طبیعی (ویتامین C در مرکبات به وفور یافت می شود) در کاهش بوی تند و متعفن ادرار مناسب می باشد.
اگر ادرار ب دبو گرایشی به ترشیدن نشان دهد؟
علامت آن است که گرمی بیگانه و غیرطبیعی بر خلط های سرد گوه ر، چیره شده است و عفونت ببار آورده
است . ادرار بدبوی ترشی گرا در حالت بیماری سخت، نشانه مرگ گرمای غریزی وچیره شدن سرمای مزاج و گرمای غیرطبیعی است و زنگ خطری برایمرگ بیمار است.
ممکن است نشانه آن باشد که تب هایی بر اثر عفونت پدید می آیند
یا این که منشاء عفونت که در بدن حبس بوده است، از جای برکنده و پراکنده شده است که در این صورت شخص ادرار کننده بعد از تخلیه احساس سبکباری می کند.
فیلیپس میگوید: درد یا سوزش در هنگام ادرار میتواند بعلت عفونت ادراری یا یک بیماری مقاربتی مانند کلامیدیا یا سوزاک باشد.
فیلیپس میگوید: این مورد از رایج ترین علایم عفونت ادراری است که بخاطر ملتهب و تحریک شدن جدار داخلی مثانه و مجرای ادرار شما بوجود میآید و باعث میشود که احساس کنید باید بطور مداوم ادرار کنید. همچنین میتواند نشانهای از سیستیت بینابینی باشد. سیستیت بینابینی، مشکلی است که بسختی تشخیص داده میشود و منجر به فشار یا درد مزمن مثانه میشود.
بیشتر از قبل، ادرار میکنید؟
فیلیپس میگوید: ممکن است باردار باشید. در واقع این مورد، یک نشانه اولیه است که بخاطر تغییرات هورمونی که سرعت جریان خون از کلیه را افزایش میدهند، ایجاد میشود. اگر مطمئنید که باردار نیستید و افزایش مصرف الکل یا نوشیدنیهای کافئیندار را علت آن نمیدانید(کافئین و الکل میتوانند باعث افزایش تعداد دفعات ادرار کردن شوند)، به پزشکتان مراجعه کنید زیرا این مورد میتواند نشانه دیابت یا تومور نیز باش
راهکار مناسب برای کاهش بوی توالت
اگر از بوی سرویس بهداشتی منزل خود به علت بوی ادرار ناراحت هستید، می توانید کار زیر را انجام دهید:
مدتی صبر کنید تا محلول خشک شود. این کار به جوش شیرین زمان می دهد تا بوی نامطبوع ادرار را جذب خود کند.
پس از آن که بوی نامطبوع از بین رفت، می توانید برای معطر کردن آنجا از شمع های معطر و یا خوشبو کننده های هوا استفاده کنید.
اگر چشم های حساسی دارید، قبل از اسپری کردن سرکه، از محافظ چشم استفاده کنید تا چشم های شما تحریک نشود.