مقدمه ای در مورد توده ی زیر بغل
گاهی بعضی از خانم ها به توده کوچک گردی که در زیر بغل شان وجود دارد شک می کنند و تصور می کنند که یک غده عفونت علت رایج تورم غدد لنفاوی است.
غدد لنفاوی متورم به علت عفونت در اثر سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با میکروب ها (باکتری ، ویروس،و غیره) است. غدد لنفاوی معمولی، به اندازه نخود است که در حالت بروز عفونت بزرگ می شوند و در مواردی از روی پوست قابل لمس و دردناک هستند.
از زمانی که فردی دچار عفونت می شود و این حالت در وی رخ می دهد تا زمانی که به حالت عادی برگردد ممکن است یک هفته یا بیشتر طول بکشد سرطانی است ولی توده زیر بغل تورم یک یا چند گره لنفاوی زیر بغل است.
غدد لنفاوی در زیر بازوی شما واقع شده است این است که چرا بسیاری از مردم، به ویژه زنان، هنگام پیدا کردن یک توده زیر بغل عصبی می شوند. توده می تواند در اثر عفونت های باکتریایی، ویروسی، آلرژی ها، رشد بافت یا چربی بی ضرر و رشد سرطان ایجاد شود. پزشک یک معاینه فیزیکی انجام و یا ممکن است با بیوپسی یک نمونه به منظور تعیین علت توده برداشت نماید.
توده زیر بغل معمولاً به بزرگ شدن حداقل یکی از غدد لنفاوی زیر بازوی شما منصوب است غدد لنفاوی کوچک، غدد بیضی شکل هستند که در سراسر بدن قرار دارد و نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن شما بازی می کنند.
بیشتر توده های زیر بغل بی ضرر هستند و معمولاً در نتیجه رشد بافت غیر طبیعی هستند با این حال، توده زیر بغل می تواند به یک مشکل سلامت اساسی جدی تر مرتبط باشد هر توده غیر معمول باید به دقت توسط یک پزشک مورد بررسی قرار گیرد.
یکی از مسائلی که برای افراد و بویژه خانم ها ایجاد نگرانی میکند ایجاد توده در زیر بغل است که میتواند به دلایل متعددی ایجاد گردد:
پستان زیر بغلی نیازی به درمان ندارد و فقط در مواردی که بیمار از نظر زیبایی تمایل به درمان داشته باشد میتوان با عمل جراحی آن را خارج نمود. البته اگر در داخل این توده نرم نواحی سفت تری ایجاد گردد نیز نیاز به جراحی ممکن است وجود داشته باشد.
غدد لنفی کوچکتر از یک سانتی متر اغلب بدلیل بیماریهای التهابی یا عفونی است .نرم بودن غدد لنفی نیز بیشتر به نفع بیماریهای خوش خیم است در حالیکه غدد لنفی سفت و بزرگ میتوانند مطرح کننده بدخیمی باشند.
انجام معاینه جسمی اولین گام در تشخیص توده زیر بغل است از لمس یا ماساژ، برای تعیین سازگاری بافت توده استفاده می شود این روش منحصراً با دست انجام می شود.
در برخی موارد، ممکن است یک معاینه بالینی توده مضر نباشد به عنوان مثال، توده های خوش خیم، مانند lipomas، نیازی به درمان اضافی ندارند اگر توده آزار دهنده است با این حال، یک دکتر می تواند گزینه های درمانی برای حذف آن را توصیه کند.
بر اساس نتایج حاصل از بررسی فیزیکی، دکتر شما ممکن است آزمایش های بیشتر به منظور رد کردن عفونت، واکنش های آلرژیک و یا تغییرات سرطانی را درخواست کند دکتر شما ممکن است ترکیبی از آزمونهای تشخیصی زیر را سفارش دهد:
شمارش کامل خون
برای اندازه گیری تعداد سلول های قرمز و سفید خون در سیستم شما
عکس از قفسه سینه یا پستان (ماموگرام)
این تست تصویربرداری است که اجازه خواهد داد که پزشک توده را بهترببیند.
بیوپسی (برداشتن یک قطعه کوچک از بافت توده برای تست)
تست آلرژی
درمان بستگی به علت تورم دارد . تورم غدد لنفاوی مانند نشان دهنده شرایط گوناگونی هستند ، و هرکدام چشم انداز متفاوت و درمان متفاوتی دارند. بنابراین، برای مثال، اگر علت تورم بیماریهای ویروسی باشد درمان خاصی توصیه نمی شود . در حالیکه ، تورم غدد لنفاوی توسط لنفوم و یا سرطان خون به درمان گسترده نیاز دارد .
تورم غدد لنفاوی به علت عفونت ویروس علتی معمول است. برای مثال ، تورم غدد لنفاوی در گردن ممکن است در صورتی که دارای عفونت گلو باشیم و این زیاد نگران کننده نیست . اما تورم غدد لنفاوی اگر بدون هیچ دلیل روشنی باشد این نگران کننده است .
مقدمه ای در مورد بوی بد ادرار
بوی طبیعی ادرار، خفیف و غیر قابل توجه است.
ولی گاهی اوقات بوی ادرار تغییر می کند و باعث نگرانی شما در مورد وجود یک مشکل می شود.ادراری که هیچ بوی نداشته باشد، نشانه سرد مزاجی و نارسایی بیش از اندازه است.
ادرار بی بو در حالت بیماری های شدید، شاید شاهد مرگ نیروی غریزی باشد . اگر بوی گندیده ای از ادرار به مشام برسد و علائم پختگی در آن نمایان باشد، نشانه آن است که در اندام های ادراری بیماری گری و قَرحه وجود دارد .
اگر فردی هستید که از بوی نامطبوع ادرار خود رنج می برید، حتما علت آن را پیدا کنید. کشف علت بوی نامطبوع ادرار، اولین قدم برای رفع آن می باشد. با دلگرم همراه باشید تا علت بوی بد ادرار و راهکارهای درمان آن را بدانید.
این مسئله ربطی به دسرهایی که میخورید، ندارد. دکترهالی فیلیپس، متخصص بهداشت زنان و همکار بخش پزشکی اخبار CBS2 در نیویورک میگوید: ادرار با بوی شیرین، اغلب یک نشانه مهم در تشخیص دیابت است و برای افرادی که میدانند مبتلا به دیابت هستند، این بوی شیرین میتواند نشان دهد که سطح قند خون آنها، آنقدر که باید، تحت کنترل نیست.
اگر ادرار دارای بوی متعفّن باشد و نشانه پختگی در آن وجود نداشته باشد،
چند حالت بر آن محتمل است :
۱-بیماری ادراری شربت افرا
بیماری شربت افرا نوعی بیماری ارثی و جزو بیماری های متابولیکی (اختلال در سوخت و ساز بدن) است. فرد در این بیماری، قادر به تجزیه برخی پروتئین های خاص نمی باشد.
این بیماری زمانی بروز می کند که ژن تولیدکننده آنزیم مخصوصی که باید این پروتئین خاص را تجزیه کند، دچار نقص شود و در نتیجه پروتئین های تجزیه نشده در جریان خون باقی بمانند.
علایم این بیماری عبارتند از:
اگر این بیماری به موقع درمان نشود، آسیب های عصبی ایجاد می شود و در نهایت منجر به مرگ فرد خواهد شد.
در شدیدترین حالت این بیماری، آسیب مغزی در اثر عفونت، تب و یا زمانی که فرد برای مدت طولانی غذا نخورده است، ایجاد می شود.
هنگامی که فردی به این بیماری مشکوک است، پزشک سطح پروتئین های خاصی را در ادرار او اندازه گیری می کند و در صورت مثبت بودن، باید فرد سریعا بستری شود.
عفونت مجاری ادراری از شایع ترین بیماری های سیستم ادراری می باشد. این بیماری در خانم ها شایع تر از مردان می باشد.
۲- بیماری فنیل کتونوری
PKU علامت اختصاری این بیماری می باشد. بیماری فنیل کتونوری یک نقص متابولیکی مادرزادی است. در این بیماری در DNA فرد، تغییر ایجاد می شود.
این تغییر سبب می شود تا آنزیم لازم برای شکسته شدن اسید آمینه فنیل آلانین در فرد با نقص مواجه شده و فنیل الانین در بدن فرد بالا برود و علایم زیر را ایجاد کند:
ژن این بیماری روی کروموزم۱۲ قرار گرفته است. چنانچه مادر و پدر هر دو حامل این ژن باشند (که معمولا در ازدواجهای خویشاوندی این احتمال بالاتر است)، ۲۵ درصد احتمال دارد که فرزندانشان به فنیل کتونوریا مبتلا شوند.
درمانی که برای مبتلایان به این بیماری توصیه می شود، نوعی رژیم غذایی سخت است که فرد مبتلا باید مواد غذایی زیر را خیلی کم مصرف کند : شیر، تخم مرغ، حبوبات، آجیل و کاکائو.
هم چنین داروهایی نیز برای این دسته از بیماران تجویز می شود.
در صورت تشخیص زودرس این بیماری در کودک و دادن شیر مخصوص «فنیل کتونوری»، کودک مبتلا میتواند از هوش خوب و رفتار مناسب برخوردار شود.
بنابراین به والدین توصیه می شود که نسبت به انجام آزمایش هایی که پس از تولد نوزاد در بیمارستان انجام می گیرد، آگاه باشند.
در صورت تأخیر در درمان، این بیماری منجر به عقبماندگی ذهنی، کوچکی سر و اختلالات رفتاری خواهد شد.
۳- بیماری کتواسیدوز دیابتی
این بیماری زمانی ایجاد می شود که انسولین بسیار کمی در بدن فرد وجود داشته باشد. اگر در بدن فردی، انسولین به میزان کافی وجود نداشته باشد، گلوکز (قند خون) کافی برای تهیه انرژی مورد نیاز سلول های بدن در دسترس نخواهد بود و در نتیجه قند خون بالا می رود.
در این حالت، بدن برای تهیه انرژی مورد نیاز سلول های بدن، به جای گلوکز از سوزاندن چربی استفاده می کند. از طرفی هنگامی که بدن فرد، چربی ها را برای سوخت و ساز استفاده می کند، نوعی اسید سمی به نام کتون در بدن ایجاد می شود که این کتون برای بدن این بیمارارن دردساز می شود.
علایم این بیماری شامل موارد زیر می باشد :
اگر این بیماری به موقع تحت درمان قرار نگیرد، فرد پس از مدتی اگاهی خود را از دست می دهد و دچار مرگ می شود. معمولا درمان این بیماری استفاده از انسولین می باشد. مصرف مایعات هم مفید می باشد.
۴- عفونت مجاری ادراری
عفونت مجاری ادراری از شایع ترین بیماری های سیستم ادراری می باشد. این بیماری در خانم ها شایع تر از مردان می باشد. در مواردی مشاهده شده است که این عفونت در اثر عدم درمان به موقع، به کلیه ها گسترش پیدا کرده و این عضو مهم بدن را نیز درگیر می کند.
علایم این بیماری شامل موارد زیر می باشد:
گاهی اوقات بوی غیرعادی ادرار، نشان دهنده یک مشکل یا بیماری در بدن است، مانند :
۱- عفونت مثانه
۲- سیستیت (التهاب مثانه)
۳- کم آبی بدن
۴- کتوز دیابتی
یعنی مقادیر زیاد اسیدهای خون به نام کتون ها. این عارضه اغلب در مبتلایان به دیابت نوع یک اتفاق می افتد. علت ایجاد این عارضه کاهش هورمون انسولین در بیمار می باشد. به دنبال کاهش انسولین و عدم توانایی سلول های بدن در استفاده از قند خون، سلول های چربی بدن شکسته می شوند که منجر به رهایی کتون ها در خون می گردند. افزایش کتون ها منجر به به افزایش اسیدیته خون می شود. این وضعیت موجود تحت عنوان کتواسیدوز دیابتی خوانده می شود.
در بیشتر موارد، تغییر بوی ادرار موقتی است و بیماری خطرناکی را نشان نمی دهد. اما گاهی اوقات بوی غیرعادی ادرار مربوط به یک بیماری است.
۵- فیستول روده و مثانه
منفذ غیرعادی بین روده و مثانه که باعث ورود باکتری ها از روده به مثانه می شود. این فیستول در اثر عمل جراحی و یا بیماری روده مانند کرون یا کولیت زخمی ایجاد می شود.
۶- بیماری ادرار شیره افرا
یک بیماری ژنتیکی نادر که باعث می شود برخی اسیدآمینه ها در بدن تجزیه نشوند. در نتیجه ادرار بوی شربت افرا را می دهد. عدم درمان این بیمای منجر به آسیب مغزی و حتی مرگ می شود.
۷- اختلال متابولیکی
وجود اختلال یا مشکل در روشی که بدن غذاها را به انرژی تبدیل می کند.
۸- دیابت نوع دو (در صورت عدم کنترل)
۹- عفونت مجاری ادراری
۱۰- بیماری کبدی
۱۱- بیماری فنیل کتونوری
اگر بدن نوزاد متولد شده قادر به شکستن اسیدآمینه فنیل آلانین نباشد، بیماری فنیلکتونوری یا فنیل کتون اوریا (PKU) بوجود می آید. این بیماری مادرزادی، جنبه ژنتیکی و ارثی دارد.
فنیل آلانین زیاد موجب افزایش مقدار فنیل کتون در خون می شود. فنیل کتون از طریق ادرار دفع می شود. این ماده برای سیستم عصبی مرکزی مضر است و موجب آسیب مغز می شود.
این مورد را بعنوان علامتی از وجود باکتری که میتواند نشان دهنده عفونت ادراری (UTI) باشد، در نظر بگیرید. فیلیپس میگوید: این تیرگی، بخاطر دفع باکتریها و لکوسیتهاست. لکوسیتها، سلولهایی هستند که با عفونت، مبارزه میکنند. حتی اگر حالتان خوب است و هیچ علائمی از عفونت ادراری ندارید، به این مورد توجه کنید زیرا میتواند تنها نشانه شروع عفونت باشد.
فیلیپس میگوید: اگرچه سبزیجات قرمز بنفش رنگ مانند چغندر و شاتوت، ممکن است علت این مورد باشند اما این رنگ میتواند نشان دهنده وجود خون در ادرارتان نیز باشد که علامت خوبی نیست. این خون، نشانه عفونت ادراری، سنگ کلیه یا در موادر نادر، سرطان مثانه و کلیه است.
ادرارتان، بدبو است؟
فیلیپس میگوید: قرار نیست ادرار، بویی شبیه گل رز داشته باشد اما اگر بوی آن، بسیار بد باشد(مثلا شبیه میوه فاسد یا ته دریاچه) در واقع مثانه شما دارد هشدار میدهد که عفونتی وجود دارد و مانند ادرار تیره، میتواند تنها نشانه ممکن باشد بنابراین آنرا نادیده نگیرید.
برای کاهش بوی نامطبوع ادرار به توصیه های زیر عمل کنید:
۱- تغییر مصرف مواد غذایی
یکی از مهم ترین عواملی که ادرار را بدبو می کند، استفاده از مواد غذایی نامناسب می باشد. به طور کلی ادرار به خودی خود بوی غیر طبیعی ندارد. اگر مواد غذایی نامناسب مانند انواع غذاهای آماده و فست فودی و پر ادویه استفاده شود، ادرار و حتی مدفوع، هم رنگ طبیعی خود را از دست می دهند و هم بوی نامطبوعی ایجاد می کنند. از مصرف نوشیدنی های کافئین دار و گازدار و غذاهای تند و پرادویه نیز اجتناب کنید.
۲- نوشیدن آب به مقدار کافی
اگر احساس بوی نامطبوع ادرار را دارید، حتما آب زیادی بنوشید. رقیق شدن ادرار با مصرف زیاد آب، بوی غیر طبیعی آن را تا حد زیادی کاهش می دهد.
ادرار رقیق دارای رنگی طبیعی و معمولا بدون بوی تند و نسبتا روشن می باشد، به همین علت است که به افراد توصیه می شود که در روزهای گرم تابستان بیش از ۸ لیوان آب بنوشند تا علاوه بر تامین آب از دست رفته به شکل عرق، ادرار رقیق تری داشته باشند.
۳- کنترل مصرف انواع مکمل های ویتامین
از مصرف بیش از حد مکمل های ویتامینی خودداری کنید. بعضی از انواع این مکمل ها مانند ویتامین B6 می تواند سبب بدبو شدن ادرار شود.
۴- محدود کردن مصرف مارچوبه
به کسانی که به شکل مداوم از بوی غیر طبیعی ادرار خود رنج می برند، توصیه می شود که از مصرف مارچوبه خودداری کنند. مارچوبه بوی آمونیاک ادرار را قوی می کند و سبب بوی بد ادرار می شود.
نارسایی کبد یک بیماری جدی است که سبب غیر طبیعی شدن بوی ادرار می شود.
چند توصیه
۱- اگر فردی هستید که از بوی نامطبوع ادرار خود رنج می برید، حتما علت آن را پیدا کنید. کشف علت بوی نامطبوع ادرار، اولین قدم برای رفع آن می باشد.
برخی موارد یک مشکل جدی مانند انواع بیماری های عفونی باعث بوی بد ادرار می شوند. بنابراین اگر مدتی است که از بوی نامطبوع و تند ادرار خود شکایت دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید تا در صورت لزوم آزمایش ادرار از شما گرفته شود و هر گونه عفونت و بیماری نظیر بیماری های کبدی و کلیه ای و مثانه ای بررسی شود؛ مثلا افرادی که مشکل دیابت دارند، معمولا احساس می کنند که بوی ادرارشان به شیرینی نزدیک است.
گاهی پزشک هم با پرسش درباره بوی ادرار و کیفیت رنگ آن، گام مهمی را در تشخیص بیماری برمی دارد.
۲- اگر احتمال وجود عفونت ادراری را می دهید علاوه بر مراجعه به پزشک و انجام موارد تجویز شده توسط پزشک، سعی کنید با مصرف کافی آب، هر ۲۰ دقیقه یک بار به دستشویی بروید تا عفونت های موجود در دستگاه ادراری تان خارج شود.
۳- مصرف مرکبات و غذاهای حاوی ویتامین ث را فراموش نکنید. این مواد غذایی به دلیل داشتن خاصیت اسیدی، بسیاری از عفونت های دستگاه ادراری را از بین می برند.
۴- از سنین میان سالی به بعد به افراد توصیه می شود که به طور سالیانه نزد پزشک مراجعه کنند تا آزمایشات سالیانه ادرار از آنها گرفته شود و علت های احتمالی مشکلات ادراری بررسی شود.
۵- نارسایی کبد یک بیماری جدی است که سبب غیر طبیعی شدن بوی ادرار می شود. کبد سبب شکسته شدن آمونیاک و تبدیل آن به اوره می شود. اوره نیز از طریق کلیه ها دفع می شود. زمانی که کبد مشکل داشته باشد و اصطلاحا دچار نارسایی کبدی شده باشید، آمونیاک تجزیه نشده و بوی ادرار بد می شود.
۶- رشد باکتری ها و عفونت ها هم می تواند سبب بروز بوی بد و متعفن ادرار شود، مثلا عفونت مثانه و یا کلیه سبب غیر طبیعی شدن بوی ادرار می شود.
۷- مصرف ویتامین C به صورت مکمل و یا به صورت طبیعی (ویتامین C در مرکبات به وفور یافت می شود) در کاهش بوی تند و متعفن ادرار مناسب می باشد.
اگر ادرار ب دبو گرایشی به ترشیدن نشان دهد؟
علامت آن است که گرمی بیگانه و غیرطبیعی بر خلط های سرد گوه ر، چیره شده است و عفونت ببار آورده
است . ادرار بدبوی ترشی گرا در حالت بیماری سخت، نشانه مرگ گرمای غریزی وچیره شدن سرمای مزاج و گرمای غیرطبیعی است و زنگ خطری برایمرگ بیمار است.
ممکن است نشانه آن باشد که تب هایی بر اثر عفونت پدید می آیند
یا این که منشاء عفونت که در بدن حبس بوده است، از جای برکنده و پراکنده شده است که در این صورت شخص ادرار کننده بعد از تخلیه احساس سبکباری می کند.
فیلیپس میگوید: درد یا سوزش در هنگام ادرار میتواند بعلت عفونت ادراری یا یک بیماری مقاربتی مانند کلامیدیا یا سوزاک باشد.
فیلیپس میگوید: این مورد از رایج ترین علایم عفونت ادراری است که بخاطر ملتهب و تحریک شدن جدار داخلی مثانه و مجرای ادرار شما بوجود میآید و باعث میشود که احساس کنید باید بطور مداوم ادرار کنید. همچنین میتواند نشانهای از سیستیت بینابینی باشد. سیستیت بینابینی، مشکلی است که بسختی تشخیص داده میشود و منجر به فشار یا درد مزمن مثانه میشود.
بیشتر از قبل، ادرار میکنید؟
فیلیپس میگوید: ممکن است باردار باشید. در واقع این مورد، یک نشانه اولیه است که بخاطر تغییرات هورمونی که سرعت جریان خون از کلیه را افزایش میدهند، ایجاد میشود. اگر مطمئنید که باردار نیستید و افزایش مصرف الکل یا نوشیدنیهای کافئیندار را علت آن نمیدانید(کافئین و الکل میتوانند باعث افزایش تعداد دفعات ادرار کردن شوند)، به پزشکتان مراجعه کنید زیرا این مورد میتواند نشانه دیابت یا تومور نیز باش
راهکار مناسب برای کاهش بوی توالت
اگر از بوی سرویس بهداشتی منزل خود به علت بوی ادرار ناراحت هستید، می توانید کار زیر را انجام دهید:
مدتی صبر کنید تا محلول خشک شود. این کار به جوش شیرین زمان می دهد تا بوی نامطبوع ادرار را جذب خود کند.
پس از آن که بوی نامطبوع از بین رفت، می توانید برای معطر کردن آنجا از شمع های معطر و یا خوشبو کننده های هوا استفاده کنید.
اگر چشم های حساسی دارید، قبل از اسپری کردن سرکه، از محافظ چشم استفاده کنید تا چشم های شما تحریک نشود.